Pink-circle-left-GAP-rightBeyaz daireYeşil daire
Kadın üreme organları

Kadın üreme organlarını ve nasıl çalıştıklarını keşfet.Sarı gülümseme emoji

Yeşil dikdörtgen

Vücudun kızlara özel bölümlerini konuşma zamanı!

Kadın anatomisinde, kadın vücudunun nasıl işlediği incelenir. Üreme sistemi insanların nasıl cinsel ilişkiye girdiği, hamile kaldığı ve doğurduğu üzerinedir. Sistemin her bir parçasının farklı bir işlevi vardır fakat hepsi birlikte çalışır. Vücudunun nasıl çalıştığını bilmek özellikle ergenlik döneminde vücudun değişirken sağlıklı kalmanın önemli bir parçasıdır. O zaman en temel bilgilerden başlayalım!

İşte kadın üreme organlarının ve bunların nasıl çalıştığının tam bir listesi:

Venüs tepesi

Venüs tepesi kasık kemiğini kaplayan yağlı dokudur. (Kasık kemiği kasık bölgesinin üzerinde bacaklarının arasında bulunur. Ergenlik sonrasında cinsel bölgeyi çevreleyen kıllarla kaplanır).

Vulva

Üreme sisteminin tüm dış üreme ile ilgili kısımları için kullanılan isimdir: dudaklar, vajina girişi ve kızlık zarı.

Dudaklar

Bu deri katmanları vajina girişini örter.

Klitoris

Klitoris vulvanın üzerinde bulunan küçük ve sıkı organdır. Klitorisin uyarılması cinsel zevk ile bağlantılıdır.

Vajina girişi

Burası vücudunun içindeki üreme organlarına doğru giden geçit, vajina ağzıdır. Vajina girişi adet kanamasının ve vajinal akıntının vücuttan atıldığı ve adet döneminde korunma için tamponun yerleştirildiği yerdir; aynı zamanda doğum esnasında bebeğin geçtiği “doğum kanalı”dır.

Kızlık zarı

Kızlık zarı ince ve hassas bir zardır (zar deriye benzer ama çok daha incedir). Kızların çoğunda vajina girişini kısmen kapatır.

İdrar yolu

Burası vajina girişinin üstünde idrarın vücuttan atıldığı küçük ağızdır. (Her ne kadar idrar yolu üreme sisteminin yakınında olsa da, onun bir parçası değildir.)

Anüs

Burası tuvalete gittiğinde dışkının vücudundan atıldığı yerdir. Üreme sisteminin bir parçası değildir.

Apış arası

Apış arası vajina ile anüs arasındaki bölgedir.

Bartholin bezleri

Bartholin bezleri deri altında oldukları için görülemez ve hissedilmezler. Bu iki bez vajina girişinin nemli kalmasını sağlar.

-